Statuten en Huishoudelijk Reglement

STATUTEN

 

Artikel 1:

De vereniging draagt de naam, VOLKSTUINDERSVERENIGING  “BLADEL C.A.”

 

ZETEL:

Artikel 2:                                                                                       

De vereniging is gevestigd te Bladel c.a.

 

DOEL :

Artikel 3:

De vereniging  heeft ten doel de bevordering van het volkstuinwezen in het algemeen, en de behartiging van de belangen van de tot de vereniging behorende leden in het bijzonder.

Artikel 4:                              

De vereniging tracht haar doel te bereiken door – onder meer - : te streven naar blijvende beschikbaarheid van voldoende gronden, alsmede op bestaande, in gebruik zijnde gronden. De voor de volkstuinders meest ideale omstandigheden zoveel mogelijk te benaderen.

 

DUUR :

Artikel 5:

De vereniging  wordt voor onbepaalde tijd aangegaan.

 

GELDMIDDELEN :

Artikel 6:                                                                      

  1. De inkomsten der  vereniging bestaan uit :
  2. inschrijfgelden;                                 
  3. contributies;                                                                         
  4. overige baten.
  5. De leden betalen een jaarlijkse contributie, zoals nader bij besluit van de algemene vergadering zal worden omschreven en vastgesteld. De algemene vergadering stelt evenzo vast het inschrijfgeld, dat elk kandidaat-lid bij de aanmelding moet voldoen. 
  6. De betaling van de contributie dient te geschieden vóór 1 november voorafgaande aan het komende verenigingsjaar.

 

LIDMAATSCHAP :

Artikel 7:

  1. De vereniging kent leden, kandidaat-leden, ereleden en leden van verdienste.
  2. Als lid der vereniging kan worden toegelaten een lid per gezin/ huishouding of elk meerderjarige alleenstaande, die in de Gemeente Bladel en Netersel woonachtig is.
  3. Kandidaat-leden zijn meerderjarige personen, die op een wachtlijst zijn geplaatst in afwachting van het beschikbaar komen van een tuin. 
  4. Ereleden kunnen zijn derden, niet-leden van de vereniging, die zich jegens de vereniging op bijzondere wijze verdienstelijk hebben gemaakt. 
  5. Leden van verdienste kunnen zijn diegenen, die als lid van de vereniging, zich jegens de vereniging op bijzondere wijze hebben verdienstelijk gemaakt.
  6. Het bestuur houdt een register aan, waarin de namen en adressen van alle leden, kandidaat-leden, ereleden en leden van verdienste zijn opgenomen.                      

 

VERKRIJGING LIDMAATSCHAP :

Artikel 8:                                           

  1. Het lidmaatschap wordt verkregen na aanmelding bij de secretaris en toelating als lid door het bestuur. Bij niet-toelating tot lid kan de algemene vergadering alsnog tot toelating besluiten.
  2. Ereleden worden benoemd door de algemene ledenvergadering op voordracht van het bestuur.                
  3. Leden van verdienste worden benoemd op voorstel van het bestuur en/of leden door de algemene vergadering met tenminste twee/derde van het aantal der stemmen. Zij worden benoemd voor het leven.

 

RECHTEN EN VERPLICHTINGEN VAN DE LEDEN, KANDIDAAT-LEDEN, ERELEDEN EN LEDEN VAN VERDIENSTE:

Artikel 9:

  1. Leden, kandidaat-leden, ereleden en leden van verdienste hebben toegang tot de algemene vergadering en kunnen daar het woord voeren. Het stemrecht als nader omschreven in artikel 17 van deze statuten komt uitsluitend toe aan leden en leden van verdienste. Leden, ereleden en leden van verdienste hebben deel aan alle activiteiten van de vereniging, mits de door het bestuur dienaangaande gestelde regels worden in acht genomen.
  2. De leden zijn gehouden tot betaling van een jaarlijkse contributie. Voor hen, die in de loop van een jaar lid van de vereniging worden, geldt dat zij slechts contributie verschuldigd zijn over de nog niet verstreken maanden van het betreffende verenigingsjaar. Leden van verdienste zijn vrijgesteld van de betaling van een jaarlijkse contributie.

                 

EINDE VAN HET LIDMAATSCHAP:

Artikel 10:                                          

  1. Het lidmaatschap eindigt:
  2. door het overlijden van het lid;
  3. door opzegging door het lid. Deze opzegging dient te geschieden door middel van een aan de secretaris van de vereniging gericht schrijven; 
  4. door opzegging namens de vereniging. Deze kan geschieden indien een lid heeft opgehouden aan de vereisten voor het lidmaatschap bij de statuten gesteld te voldoen, alsook wanneer redelijkerwijs van de vereniging niet gevergd kan worden het lidmaatschap te laten voortduren;
  5. door  ontzetting. Deze kan alleen worden uitgesproken wanneer een lid in strijd met de statuten, reglementen of besluiten der vereniging handelt of de vereniging op onredelijke wijze benadeelt.
  6. Opzegging namens de vereniging en ontzetting uit het lidmaatschap geschiedt bij aangetekend schrijven krachtens een daartoe strekkend besluit van het bestuur.
  7. Opzegging van het lidmaatschap door het lid of door de vereniging kan slechts geschieden tegen het einde van een verenigingsjaar en met inachtneming van een opzeggingstermijn van vier weken. Het lidmaatschap kan echter onmiddellijk worden beëindigd indien van de vereniging of van het lid redelijkerwijs niet gevergd kan worden het lidmaatschap te laten voortduren, alles behoudens het bepaalde in het volgende lid van dit artikel.                                                                         
  8. Een opzegging in strijd met de het bepaalde in het vorige lid doet het lidmaatschap eindigen op het vroegst toegelaten tijdstip, volgende op de datum waartegen was opgezegd.
  9. Een lid is niet bevoegd door opzegging van zijn lidmaatschap een besluit, waarbij de verplichtingen van de leden van geldelijke aard zijn verzwaard te zijnen opzichte voor het verleden uit te sluiten.
  10. Van het besluit tot opzegging van het lidmaatschap door de vereniging op grond dat redelijkerwijs van de vereniging niet gevergd kan worden het lidmaatschap te laten voortduren en van een besluit tot ontzetting uit het lidmaatschap staat betrokkene binnen een maand na ontvangst van het betreffende aangetekend schrijven beroep open op de algemene ledenvergadering.

Gedurende de beroepstermijn en hangende het beroep is het lid geschorst.

  1. Indien het lidmaatschap in de loop van een verenigingsjaar eindigt, blijft desniettemin de lopende bijdrage voor het geheel verschuldigd.

 

BESTUUR:

Artikel 11:

  1. Het bestuur bestaat uit een oneven aantal van tenminste drie personen, die door de algemene vergadering worden benoemd. De benoeming geschiedt uit de leden.

Bij huishoudelijk reglement kunnen nadere eisen worden gesteld, waaraan een bestuurslid moet voldoen.                         

  1. De benoeming van bestuursleden geschiedt uit een of meer bindende voordrachten behoudens het bepaalde in lid 3. Tot het opmaken van zulk een voordracht zijn bevoegd zowel het bestuur als vijf leden. 

De voordracht van het bestuur wordt bij de oproeping voor de vergadering medegedeeld. Een voordracht door vijf of meer leden moet tenminste veertien dagen voor de aanvang van de vergadering schriftelijk bij het bestuur worden ingediend.

  1. Aan elke voordracht kan het bindend karakter worden ontnomen door een met tenminste twee/derde van het aantal uitgebrachte stemmen genomen besluit van de algemene vergadering. 
  2. Is geen voordracht opgemaakt of besluit de algemene vergadering overeenkomstig het voorgaande lid de opgemaakte voordrachten het bindende karakter te ontnemen, dan is de algemene vergadering vrij in de keus.
  3. Indien er meer dan één bindende voordracht is, geschiedt de benoeming uit die voordrachten.

 

EINDE BESTUURSLIDMAATSCHAP – SCHORSING

Artikel 12:

  1. Elk bestuurslid, ook wanneer hij voor een bepaalde tijd is benoemd, kan te allen tijde door de algemene vergadering worden ontslagen of geschorst.

Een schorsing, die niet binnen drie maanden gevolgd wordt door een besluit tot ontslag, eindigt door het verloop van die termijn.

  1. Elk bestuurslid treedt uiterlijk twee jaar na zijn benoeming af volgens een door het bestuur op te maken rooster van aftreding.
  2. De aftredende is herkiesbaar; wie in een tussentijdse vacature wordt benoemd, neemt op het rooster de plaats van zijn voorganger in.
  3. Het bestuurslidmaatschap eindigt voorts:
  4. door het eindigen van het lidmaatschap van de vereniging;
  5. door bedanken.

 

BESTUURSFUNCTIES – BESLUITVORMING VAN HET BESTUUR

Artikel 13:

  1. De algemene ledenvergadering bepaalt wie in het bestuur voorzitter is, terwijl het bestuur bepaalt wie secretaris en penningmeester zijn. Zij vormen het dagelijks bestuur. Genoemde functies zijn niet in één persoon verenigbaar.

Het bestuur kan voor elk hunner uit zijn midden een vervanger aanwijzen.

  1. Besluiten van het bestuur worden genomen met een volstrekte meerderheid der uitgebrachte stemmen. Bij staken der stemmen wordt het voorstel geacht te zijn verworpen. Bij huishoudelijk reglement kunnen nadere regelen aangaande de vergadering van – en de besluitvorming door het bestuur worden gegeven.
  2. Van het verhandelde in elke vergadering worden notulen opgemaakt door de secretaris, welke notulen, na vaststelling door de vergadering, door voorzitter en secretaris worden ondertekend.
  3. In afwijking van hetgeen de wet dienaangaande bepaalt is het oordeel van de voorzitter omtrent de totstandkoming en de inhoud van een besluit niet beslissend.

 

BESTUURSTAAK  -  VERTEGENWOORDIGING

Artikel 14:

1.Behoudens de beperkingen volgens de statuten is het bestuur belast met het besturen van de vereniging.

  1. Indien het aantal bestuursleden beneden drie is gedaald, blijft het bestuur bevoegd. Het is echter verplicht zo spoedig mogelijk een algemene vergadering te beleggen, en in de vacatures te voorzien.
  2. Het bestuur is bevoegd onder zijn verantwoordelijkheid bepaalde onderdelen van zijn taak te doen uitvoeren door commissies, die door het bestuur worden benoemd.
  3. Het bestuur is, mits met goedkeuring van de algemene vergadering, bevoegd tot het sluiten van overeenkomsten tot het kopen, vervreemden of bezwaren van onroerende goederen. Op het ontbreken  van deze goedkeuring kan door en tegen derden beroep worden gedaan.
  4. De vereniging wordt in en buiten rechte vertegenwoordigd door voorzitter en secretaris, mits tezamen handelende.

 

JAARVERSLAG  -  REKENING EN VERANTWOORDING

Artikel 15:

  1. Het verenigingsjaar, tevens boekjaar, loopt van één januari tot en met één en dertig december.
  2. Het bestuur is verplicht van de vermogenstoestand van de vereniging  zodanige aantekeningen te houden, dat daaruit te allen tijde haar rechten en verplichtingen kunnen worden gekend. 
  3. Het bestuur brengt op een algemene vergadering binnen drie maanden na afloop van het verenigingsjaar, behoudens na verlenging van deze termijn door de algemene vergadering, zijn jaarverslag uit en doet, onder overlegging van een balans en een staat van baten en lasten, rekening en verantwoording over zijn in het afgelopen boekjaar gevoerd bestuur. Na verloop van de termijn kan ieder lid deze rekening en verantwoording in rechte van het bestuur vorderen.
  4. De algemene vergadering benoemt jaarlijks uit de leden een commissie van tenminste twee personen, die geen deel uit mogen maken van het bestuur. Een kandidaat-lid is niet tot lid van deze commissie benoembaar. De commissie onderzoekt de rekening en verantwoording van het bestuur en brengt aan de algemene vergadering verslag uit van haar bevindingen.
  5. Vereist het onderzoek van de rekening en verantwoording bijzondere boekhoudkundige kennis, dan kan de commissie zich door een deskundige doen bijstaan. Het bestuur is verplicht aan de commissie alle door haar gewenste inlichtingen te verschaffen, de kas en de waarden te tonen en inzage van de boeken en bescheiden der vereniging te geven.
  6. De opdracht aan de commissie kan te allen tijde door de algemene vergadering worden herroepen, doch slechts door de benoeming van een andere commissie.
  7. Het bestuur is verplicht de bescheiden, bedoeld in de leden 2 en 3, tien jaren lang te bewaren.

 

ALGEMENE VERGADERING

Artikel 16:

  1. Aan de algemene vergadering komen in de vereniging alle bevoegdheden toe, die niet door de wet of de statuten aan het bestuur zijn opgedragen.
  2. Jaarlijks, uiterlijk drie maanden na afloop van het verenigingsjaar, doch bij voorkeur in de maand januari, wordt een algemene vergadering – de jaarvergadering – gehouden. In de jaarvergadering komen onder meer aan de orde:
  3. het jaarverslag en de rekening en de verantwoording bedoeld in artikel 15 met het verslag van de aldaar bedoelde commissie;
  4. de benoeming van de in artikel 15 genoemde commissie voor het volgende verenigingsjaar;
  5. voorziening in eventuele vacatures;
  6. voorstellen van het bestuur of de leden, aangekondigd bij de oproeping voor de vergadering.
  7. Andere algemene vergaderingen worden gehouden zo dikwijls het bestuur dit wenselijk oordeelt.
  8. Voorts is het bestuur op schriftelijk verzoek van tenminste een zodanig aantal leden als bevoegd is tot het uitbrengen van één/tiende gedeelte der stemmen (met een minimum van tien leden) verplicht tot het bijeenroepen van een algemene vergadering op een termijn van niet langer dan vier weken. Indien aan het verzoek binnen veertien dagen geen gevolg wordt gegeven, kunnen de verzoekers zelf tot die bijeenroeping overgaan door oproeping overeenkomstig artikel 20 of bij advertentie in tenminste een ter plaatse, waar de vereniging gevestigd is, veel gelezen dagblad.

 

TOEGANG  EN  STEMRECHT

Artikel 17:                                                   

  1. Toegang tot de algemene vergadering, met recht om aan de beraadslagingen ter vergadering deel te nemen, hebben alle leden en kandidaatleden, mits niet geschorst, alsmede alle ereleden en leden van verdienste.
  2. Het bestuur kan ook derde(n) tot een algemene vergadering toelaten, indien het in het belang van de vereniging acht.
  3. Ieder lid van de vereniging, dat niet geschorst is, en derhalve ook elk lid van verdienste heeft één stem. 
  4. Stemmen bij volmacht is niet toegestaan.

 

VOORZITTERSCHAP  -  NOTULEN

Artikel 18:                                          

  1. De algemene vergaderingen worden geleid door de voorzitter van de vereniging of zijn plaatsvervanger. Ontbreken de voorzitter en zijn plaatsvervanger, dan treedt één der andere bestuursleden, door het bestuur aan te wijzen, als voorzitter op. Wordt ook op deze wijze niet in het voorzitterschap voorzien, dan voorziet de vergadering daarin zelve. 
  2. Van het verhandelde in elke vergadering worden door de secretaris of een ander door de voorzitter daartoe aangewezen persoon notulen gemaakt, welke aan de eerstvolgende vergadering ter goedkeuring worden aangeboden.

Zij, die de vergadering bijeenroepen kunnen notarieel proces-verbaal van het verhandelde doen opmaken.                                                      

De inhoud van de notulen of van het proces-verbaal wordt ter kennis gebracht van de leden door toezending.

 

BESLUITVORMING VAN DE ALGEMENE VERGADERING

Artikel 19:       

  1. In afwijking van hetgeen de wet dienaangaande bepaalt is het oordeel van de voorzitter omtrent de totstandkoming en de inhoud van een besluit niet beslissend.

Voorzover de statuten of de wet niet anders bepalen, worden alle besluiten van de algemene vergadering genomen met gewone meerderheid van de uitgebrachte stemmen. Stemmingen over personen geschieden als regel schriftelijk.

  1. Blanco stemmen worden beschouwd als niet te zijn uitgebracht.
  2. Indien bij een verkiezing van personen niemand de gewone meerderheid heeft verkregen, heeft een tweede stemming of, ingeval van een bindende voordracht, een tweede stemming tussen de voorgedragen kandidaten plaats.

Heeft alsdan weder niemand de volstrekte meerderheid verkregen, dan vinden herstemmingen plaats, totdat hetzij één persoon de volstrekte meerderheid heeft verkregen hetzij tussen twee personen is gestemd en de stemmen staken. 

Bij gemelde herstemmingen (waaronder niet is begrepen de tweede stemming) wordt telkens gestemd tussen de personen, op wie bij de voorafgaande stemming is gestemd, evenwel uitgezonderd de personen, op wie bij die voorafgaande stemming het geringste aantal stemmen is uitgebracht. 

Is bij die voorafgaande stemming het geringste aantal stemmen op meer dan één persoon uitgebracht, dan wordt door loting uitgemaakt, op wie van die personen bij de nieuwe stemming geen stemmen meer kunnen worden uitgebracht.

Ingeval bij een stemming tussen twee personen de stemmen staken, beslist het lot wie van beiden is gekozen.

  1. Indien de stemmen staken over een voorstel, niet rakende de verkiezing van personen, kan de voorzitter der vergadering één herstemming verlangen. Staken de stemmen dan opnieuw, dan wordt het betreffende voorstel geacht te zijn verworpen.
  2. Stemmingen over zaken geschieden als regel mondeling, tenzij de voorzitter een schriftelijke stemming gewenst acht of tenminste één der stemgerechtigden zulks vóór de stemming verlangt.

Schriftelijke stemming geschiedt bij ongetekende gesloten briefjes. Besluitvorming bij acclamatie is mogelijk, tenzij een stemgerechtigde hoofdelijke stemming verlangt.                                    

6.a. Indien in een algemene vergadering stemming wordt gevorderd, hetzij over onderwerpen, welke niet op de agenda van de betreffende vergadering voorkomen, hetzij over wijzing van onderwerpen, welke wel op de agenda voorkomen, heeft het bestuur in de hierna sub c te melden gevallen het recht stemming over zodanig voorstel uit te stellen tot de eerstvolgende vergadering, tenzij het betreft een besluit als bedoeld in lid 9 van dit artikel.                                             

6.b. In de hierna sub c te melden gevallen heeft het bestuur bovendien het recht de uitvoering van een door de algemene vergadering genomen besluit voor ten hoogste twee maanden op te schorten, mits daarvan in de betreffende vergadering mededeling wordt gedaan. 

6.c. Uitstel van stemming casu quo opschorting van de uitvoering van een besluit als hiervoor bedoeld kan het bestuur slechts vorderen, wanneer zij van mening is, dat hetzij het betreffende voorstel / besluit niet in overeenstemming is met het belang van de vereniging hetzij de ter vergadering tegenwoordige leden niet kunnen gelden als een redelijke vertegenwoordiging van alle leden. 

6.d. Na zodanig uitstel casu quo opschorting is het bestuur verplicht zo spoedig mogelijk en in ieder geval binnen twee maanden na de vergadering, waarin het betreffende voorstel / besluit aan de orde was, een nieuwe vergadering te beleggen, waarin dat voorstel / besluit opnieuw aan de orde wordt gesteld.

De besluitvorming op deze nieuwe vergadering is voor het bestuur en leden bindend, ongeacht het aantal alsdan tegenwoordige leden.

  1. De voorzitter van de algemene vergadering heeft te allen tijde het recht de beraadslagingen te sluiten. Tenzij de algemene vergadering met gewone meerderheid van de uitgebrachte stemmen zich daartegen verzet. 
  2. Een éénstemmig besluit van alle leden, ook al zijn deze niet in vergadering bijeen, heeft, mits met voorkennis van het bestuur genomen, dezelfde kracht als een besluit van de algemene vergadering.                    
  3. Zolang in een algemene vergadering alle leden aanwezig of vertegenwoordigd zijn, kunnen geldige besluiten worden genomen, mits met algemene stemmen, omtrent alle aan de orde komende onderwerpen dus mede een voorstel tot statutenwijziging of tot ontbinding ook al heeft geen oproeping plaatsgehad of is deze niet op de voorgeschreven wijze geschiedt of is enig ander voorschrift omtrent het oproepen en houden van vergaderingen of een daarmee verband houdende formaliteit niet in acht genomen.

 

BIJEENROEPING ALGEMENE VERGADERING

Artikel 20:                       

  1. De algemene vergaderingen worden bijeengeroepen door het bestuur. De oproeping geschiedt schriftelijk aan de adressen van de leden volgens het ledenregister bedoeld in artikel 7.

De termijn voor de oproeping bedraagt tenminste zeven dagen.

  1. Bij de oproeping worden de te behandelen onderwerpen vermeld, onverminderd het bepaalde in artikel 21.

 

STATUTENWIJZIGING

Artikel 21:                                                                

  1. In de statuten van de vereniging kan geen wijziging worden gebracht dan door een besluit van de algemene vergadering, welke is opgeroepen met de mededeling, dat op die vergadering wijziging van de statuten zal worden voorgesteld.
  2. Zij, die de oproeping tot de algemene vergadering ter behandeling van een voorstel tot statutenwijziging hebben gedaan, moeten tenminste vijf dagen voor de vergadering een afschrift van dat voorstel, waarin de voorgedragen wijziging woordelijk is opgenomen, op een daartoe geschikte plaats ter inzage leggen tot na afloop van de dag waarop de vergadering is gehouden. 
  3. Een besluit tot statutenwijziging behoeft tenminste twee/derde van het aantal der uitgebrachte stemmen in een vergadering, waarin tenminste twee/derde van het aantal der leden tegenwoordig is. Is niet tenminste twee/derde van het aantal der leden tegenwoordig, dan wordt binnen vier weken daarna doch niet eerder dan twee weken een tweede vergadering bijeengeroepen en gehouden, waarin het voorstel, zoals dat in de vorige vergadering aan de orde is geweest, ongeacht het aantal tegenwoordige leden, kan worden besloten, mits met gewone meerderheid van stemmen. 
  4. Een statutenwijziging treedt niet in werking dan nadat hiervan een notariële akte is opgemaakt. Tot het doen verlijden van die akte is ieder bestuurslid bevoegd.

 

ONTBINDING

Artikel 22:                                   

  1. De vereniging kan worden ontbonden door een besluit van de algemene vergadering. Het bepaalde in de leden 1, 2 en 3 van het voorgaande artikel is mutatis mutandis van overeenkomstige toepassing.
  2. De vereffening der zaken van de aldus ontbonden vereniging geschiedt door het bestuur. Het bestuur is verplicht om voorstellen te doen omtrent, hetzij aanzuivering van een eventueel negatief saldo hetzij aanwending van een eventueel batig saldo. De algemene vergadering beslist daaromtrent. 

 

HUISHOUDELIJK REGLEMENT

Artikel 23:                                                 

  1. De algemene vergadering kan een huishoudelijk reglement vaststellen.
  2. Het huishoudelijk reglement mag niet in strijd zijn met de wet, ook waar die geen dwingend recht bevat, noch met de statuten. 
  3. Wijziging van het huishoudelijk reglement kan alleen geschieden in een speciaal voor dit doel geconvoceerde algemene vergadering en met een meerderheid van tenminste twee/derde van het aantal uitgebrachte stemmen. 

 

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

EINDE STATUTEN VOLKSTUINDERSVERENIGING BLADEL C.A. 

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

 

HUISHOUDELIJK REGLEMENT

 

Algemene bepalingen.

ARTIKEL 1.

Dit huishoudelijk reglement is samengesteld overeenkomstig het bepaalde in de statuten.

 

ARTIKEL 2.

Onder volkstuin wordt verstaan een perceel grond behorende tot een tuincomplex, hetwelk uitsluitend voor eigen of gezinsverbruik wordt benut voor het kweken van planten, klein fruit en/of groenten.

 

Van de leden.

ARTIKEL 3.

Personen, die lid van de vereniging wensen te worden, geven zich schriftelijk op bij het bestuur van de vereniging.

Het bestuur plaatst de namen naar het tijdstip van aanmelding op een volglijst. De kandidaat leden worden in het algemeen volgens de volgorde van de wachtlijst als lid van de vereniging toegelaten zodra er een tuin beschikbaar komt.

Het bestuur kan van deze regeling, mits de reden aanvaardbaar is, afwijken.

 

ARTIKEL 4.

Ieder lid en aspirant lid wordt geacht op de hoogte te zijn van de statuten en het huishoudelijk reglement en verbindt zich aan de daarin opgenomen bepalingen te onderwerpen.

 

Van de tuinen, huurvoorwaarden en opzeggingen.

ARTIKEL 5.

Elk lid krijgt een hele of halve kavel toegewezen,waarbij de kavelgrootte circa 150 m2 is, tevens is elk lid verplicht de contributie over het lopende jaar geheel te voldoen, binnen de daarvoor gestelde tijd.

Uit de contributie zal de vereniging de tussen grondeigenaar en het lid vastgestelde grondhuur voldoen.

De contributies worden op de algemene ledenvergadering vastgesteld, als overgangsregeling geldt dat huurders van kavels van afwijkende grootte in 1985, het recht van die kavels blijven behouden.

De huurprijs wordt naar evenredigheid bepaald.

 

ARTIKEL 6.

De opzegging van het lidmaatschap moet uiterlijk op 1 oktober van het lopende jaar schriftelijk geschieden. Indien dit niet tijdig is gedaan, is men verplicht de contributie over het daaropvolgend jaar te voldoen.

 

ARTIKEL 7.

Elk lid is verplicht aan het algemene werk op het complex mede te werken en de aanwijzingen van het bestuur op te volgen.

 

ARTIKEL 8.

Ieder lid heeft de vrije beschikking over de aan hem of haar toegewezen tuin, doch is verplicht deze in zijn geheel van de aanvang af in goede staat te brengen en geregeld bij te houden.

Voor 1 januari moeten de bonenstaken en dergelijke uit de grond verwijderd zijn. Alle tuinen moeten, onder normale omstandigheden, voor 1 april zijn omgespit of gefreesd.

Aardappelen en tomaten mogen slechts om de drie jaar op dezelfde plaats worden verbouwd. Het bestuur volgt hierin de adviezen van de Plantenziektekundige Dienst. Bij niet naleving hiervan zal het bestuur het betreffende lid hiervan aanzegging doen.

Bij blijvende verwaarlozing van de tuin door het lid zal het bestuur die maatregelen treffen zoals in dit huishoudelijke reglement omschreven.

 

ARTIKEL 9.

Elk lid zal de tuin zelf èn ordelijk bewerken èn gebruiken en deze noch geheel, noch ten dele in gebruik aan anderen in huur of gebruik mogen afstaan, tenzij met schriftelijke toestemming van het bestuur.

 

ARTIKEL 10.

Het onderhouden en schoonhouden van de paden voor algemeen gebruik rondom zijn tuin zullen door het lid geschieden. De paden zullen gras- en onkruidvrij gehouden worden.

 

ARTIKEL 11.

Het lid zal zorgdragen dat noch door hem, noch door zijn huisgenoten, overlast aan andere leden wordt aangedaan.

Kinderen zijn zeer welkom op de tuin, dit is voor hen belangrijk en leerzaam. Ouders zijn aansprakelijk voor het gedrag van hun kinderen op het complex.

Bestuur en vereniging zijn niet aansprakelijk voor eventuele aangebrachte schaden aan derden.

 

ARTIKEL 12.

Het is aan elk lid verboden opstallen te plaatsen.

Evenmin is toegestaan tuinafscheidingen van prikkeldraad, doornhaag of braamstruiken te maken.

Voor een tuinafscheiding geldt een maximum hoogte van 70 cm.

Voor vaste kassen geldt een maximum hoogte van 40 cm.

 

ARTIKEL 13.

Het is aan ieder lid verboden om:

  1. greppels te graven door of langs de paden;
  2. buiten de tuin afval te werpen, de sloten of paden te verontreinigen;
  3. afrasteringen te verbreken of beschadigen, of grenspalen te beschadigen of te verplaatsen;
  4. waterkeringen te maken of in de paden te graven;
  5. duiven, kippen, konijnen of andere dieren op de tuin te houden;
  6. bestrijdingsmiddelen te gebruiken zodanig dat omringende kavels hiervan hinder ondervinden, of bestrijdingsmiddelen te gebruiken die bij wet verboden zijn (geadviseerd wordt om middelen te gebruiken die het minst schadelijk zijn voor het milieu);
  7. enige vorm van handel te drijven;
  8. afval te verbranden;
  9. ongevraagd of zonder diens toestemming de tuin van een ander lid te betreden of op enigerlei wijze iets te doen op diens tuin zonder toestemming;
  10. geluidsoverlast te veroorzaken.

Bestuursleden en de daarvoor aangewezen functionarissen hebben te allen tijde toegang op de tuinen, voor controle op de naleving van de reglementaire bepalingen.

 

ARTIKEL 14.

Het is niet toegestaan om loslopende huisdieren op het complex te brengen of te houden.

Het is niet toegestaan om zonder toestemming van het bestuur:

  1. reclameborden op de tuin of het complex te plaatsen;
  2. te collecteren zonder toestemming van het bestuur;
  3. de auto op het complex te parkeren.

 

ARTIKEL 15.

Leden die hun tuin verwaarlozen, hun contributie niet op de gestelde tijd betalen, handelen in strijd met de reglementen en besluiten, anderen aanhoudend en zonder noodzaak hinderen of overlast veroorzaken of zich andermans goed toeeigenen, kunnen door het bestuur de toegang tot het complex worden ontzegd.

Zonodig kan het lidmaatschap en de grondhuurovereenkomst tussentijds worden beëindigd, reeds betaalde contributie wordt in geen geval terugbetaald.

 

ARTIKEL 16.

Het lid dat de toegang tot het complex is ontzegd of tussentijds het lidmaatschap is opgezegd, kan in beroep gaan bij de algemene ledenvergadering.

 

ARTIKEL 17.

Het complex is gedurende het gehele jaar geopend. Het verblijf op de tuinen gedurende de nacht is niet toegestaan.

Het bestuur is verplicht, indien de goede orde of zedelijkheid dit vordert, het verblijf aan bepaalde personen te verbieden en deze, zonodig, van het complex te laten verwijderen.

 

Van het bestuur.

ARTIKEL 18.

Het bestuur bestaat uit tenminste drie leden, het kan zonodig met meerdere leden worden uitgebreid, echter onder voorwaarde dat er steeds een oneven aantal leden in het bestuur zitting hebben.

Zij worden gekozen voor de tijd van twee jaar en treden om toerbeurt na iedere zittingsperiode af, allen zijn terstond herkiesbaar.

De voorzitter, secretaris en penningmeester kunnen niet gelijktijdig aftreden.

Kandidaat-leden zijn niet tot bestuurslid benoembaar.

Het bestuur kan bestaan uit:

  1. een voorzitter,
  2. een secretaris,
  3. een penningmeester.

 

ARTIKEL 19.

De voorzitter is belast met de leiding van de vergaderingen. Hij is verplicht toe te zien dat de statuten en huishoudelijke reglement van de vereniging worden nageleefd en dat de besluiten welke op de algemene ledenvergaderingen worden genomen, worden uitgevoerd.

Hij is verplicht de overige bestuursleden van de vereniging hierop te controleren en dus mede aansprakelijk voor de nalatigheden van andere bestuursleden, voorzover hij deze had kunnen voorkomen of goedmaken. Bij ontstentenis van de voorzitter wordt hij vervangen door een van de overige leden van het bestuur.

 

ARTIKEL 20.

De secretaris is belast met de gehele correspondentie en administratie van de vereniging, hij maakt de notulen van de vergaderingen en brengt verslag uit van en over de vereniging op elke vergadering.

Besluiten, welke buiten de vergadering door het bestuur rechtsgeldig zijn genomen, worden door de secretaris aangetekend.

Zodanige aantekening wordt door alle bestuursleden ondertekend.

Bij ontstentenis van de secretaris wordt hij vervangen door een van de overige leden van het bestuur.

 

ARTIKEL 21.

De penningmeester is belast met het financieel beheer van de vereniging. Hij int de contributies en andere gelden en houdt hiervan nauwkeurig boek, op de wijze zoals door het bestuur van de vereniging is bepaald.

De penningmeester is te allen tijde verplicht aan het bestuur of aan degene die door het bestuur is gemachtigd, alle inlichtingen betreffende zijn beheer te verschaffen, alsmede kascontrole toe te staan.

Het beleggen van gelden geschiedt zoals door het bestuur is bepaald.

Bij ontstentenis van de penningmeester wordt hij vervangen door één van de overige leden van het bestuur.

 

Vergaderingen.

ARTIKEL 22.

In een jaarlijks te houden algemene ledenvergadering zullen worden behandeld:

  1. het jaarverslag van de secretaris;
  2. het jaarverslag van de penningmeester;
  3. het verslag van de kascontrole-commissie;
  4. de reglementaire verkiezing van de volgens rooster aftredende bestuursleden en die van de kascontrole-commissie;
  5. de voorziening in eventueel bestaande vacatures;
  6. de zaken welke op de voorgeschreven wijze op de agenda voor deze vergadering zijn gebracht.

Voorstellen voor deze vergadering moeten 14 dagen voor de jaarvergadering worden ingediend bij de secretaris.

De convocatie voor deze vergadering zal tenminste 7 dagen tevoren worden toegezonden aan de leden.

 

ARTIKEL 23.

Het bestuur schrijft een buitengewone vergadering uit zo vaak als het zulks voor de goede gang van zaken in de vereniging nodig acht. De agendapunten worden in de convocatie behoorlijk vermeld. De voorzitter heeft het recht de beraadslagingen te sluiten, tenzij de volstrekte meerderheid van de aanwezige leden zich daartegen verklaart.

 

ARTIKEL 24.

Kandidaten  voor het bestuur moeten op schriftelijke voordracht, getekend door tenminste vijf leden, voor de aanvang van de vergadering bij de secretaris zijn ingediend. Het bestuur is alsdan verplicht hiervan op de vergadering mededeling te doen.

 

ARTIKEL 25.

Over personen wordt schriftelijk, over zaken kan mondeling gestemd worden, tenzij de voorzitter een schriftelijke stemming wenselijk of noodzakelijk acht. Bij staken van de stemmen kan de voorzitter één herstemming verlangen, staken de stemmen opnieuw, dan wordt het betreffende voorstel geacht te zijn verworpen. Bij een schriftelijke stemming wijst de voorzitter een stembureau bestaande uit drie leden aan; een stembureau beslist over de geldigheid van het stembiljet, terstond nadat dit is geopend.

 

ARTIKEL 26.

Door de vereniging kunnen verschillende commissies in het leven worden geroepen, zoals een inkoop-, tuin-, technische-, enz.

Een bestuurslid van de vereniging fungeert als voorzitter.

 

ARTIKEL 27.

Ieder lid of bestuurder die de belangen van de vereniging niet naar behoren behartigt of handelingen pleegt, in strijd met de goede zeden en gewoonten en daardoor de goede naam van de vereniging in gevaar heeft gebracht, kan door het bestuur van de vereniging worden geschorst. De betrokkene moet in de gelegenheid worden gesteld de bestuursvergadering, waarin over de schorsing wordt gesproken, bij te wonen en heeft aldaar het recht zich te verdedigen.

 

Wijzigingen.

ARTIKEL 28.

Wijzingen  van dit reglement kan alleen geschieden op een speciaal voor dit doel geconvoceerde algemene ledenvergadering van de vereniging, met een meerderheid van tenminste 2/3de van de uitgebrachte geldige stemmen.

 

Ontbinding.

ARTIKEL 29.

De vereniging kan worden ontbonden, indien daartoe door een bijzondere ledenvergadering wordt besloten met 2/3de van de geldig uitgebrachte stemmen. Op deze vergadering moet minstens 2/3de van de leden aanwezig zijn, indien dit niet het geval is, kan de vergadering niet doorgaan. Binnen 14 dagen schrijft het bestuur opnieuw een vergadering uit met dezelfde agenda, waarop dan beslist wordt, ongeacht het aantal aanwezigen.

 

Diversen.

ARTIKEL 30.

  1. Wanneer in een bepaalde verplichting niet is voorzien, beslist het bestuur.
  2. In alle gevallen waarin dit reglement niet voorziet, beslist het bestuur.

 

                                                                                                 

 

De Minister van Landbouw en Visserij.

Gelet op artikel 2, eerste lid, van het Besluit bestrijding aardappelmoeheid (Stb. 1952, 288)

 

Besluit:

 

Artikel 1.

Het is verboden in een tuin in enig jaar Aardappelen te telen:

  1. voor zover de oppervlakte, waarop die teelt plaatsvindt, groter is dan een derde gedeelte van de voor land- en tuinbouwgewassen beschikbare oppervlakte van die tuin;
  2. op grond waarop zich binnen de twee voorafgaande kalenderjaren aardappelen hebben bevonden.

 

Artikel 2.

Ingetrokken worden de volgende beschikkingen betreffende de teelt van Aardappelen in tuinen:

  1. de beschikking van  28 mei 1952, nr. PA 3/704, Stcrt. 115;
  2. de beschikking van 10 januari 1957, nr. L/PA 3012;
  3. de beschikking van 8 februari 1957, nr. L/PA 3037;
  4. de beschikking van 30 maart 1965, nr. J 3501.

 

Artikel 3.

  1. Deze beschikking kan worden aangehaald als: Beschikking aardappelteelt in tuinen 1973.
  2. Zij treedt in werking met ingang van de dag volgende op die harer bekendmaking in de Nederlandse Staatscourant.

 

’s-Gravenhage, 13 februari 1973.

De Minister van Landbouw en Visserij.

Voor deze,

De secretaris-generaal,

Van Setten.

                                     

Besch. Van 13.2.1973 no J 224 Dir.J.B.Z. (Ned.Stcrt.no.34 d.d. 16.2.1973) 700-144

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

PLANTENZIEKTENKUNDIGE DIENST                    Gemeente:

            WAGENINGEN                                              Kaartno.

                                                                                  (Volgno.)

                                    ZORGVULDIG BEWAREN   Schetsno.

 

            Situatieschets behorende bij ontheffingsbewijs no. __________________

           

            Naam: _____________________________________________________

 

            Adres: _____________________________________________________

 

            Woonplaats: ________________________________________________

 

 

  

 

Voorbeeld indeling tuincomplex t.b.v. de aardappelteelt.

  1. niet vaker dan 1 maal in de 3 jaar aardappelen op dezelfde plaats.
  2. Jaarlijks niet meer dan 1/3 deel van de totale oppervlakte van de tuin met aardappelen.

 

 

 

 

  

      TUIN A

 

      TUIN B

 

      TUIN C

 

 

2002/2005/2008

 

 

 

 

 

2001/2004/2007

 

 

 

 

 

2000/2003/2006